Θέμα 1 Εισαγωγή

Ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce) είναι η αγορά και πώληση αγαθών ή υπηρεσιών στο Διαδίκτυο. Περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία δεδομένων, συστημάτων και εργαλείων για online αγοραστές και πωλητές, συμπεριλαμβανομένων αγορών μέσω κινητού τηλεφώνου και κρυπτογράφησης πληρωμών στο διαδίκτυο.

Η πρώτη συναλλαγή ηλεκτρονικού εμπορίου ήταν το 1994 με την έλευση του Διαδικτύου όπως λίγο πολύ το γνωρίζουμε σήμερα. Τα εύσημα πηγαίνουν στον Dan Kohn, έναν 21χρονο επιχειρηματία που διατηρούσε έναν ιστότοπο με έδρα το Νιού Χάμσαϊρ που ονομάζεται NetMarket.

Στις 11 Αυγούστου 1994, ο Kohn πούλησε ένα CD του άλμπουμ του Sting «Ten Summoner’s Tales» σε έναν φίλο του στην Φιλαδέλφεια, ο οποίος χρησιμοποίησε την πιστωτική του κάρτα για να ξοδέψει 12,48 $, συν τα έξοδα αποστολής, σε μια συναλλαγή που, για πρώτη φορά, προστατεύτηκε από τεχνολογία κρυπτογράφησης.

Καταγράφηκε στο τεύχος των New York Times της 12ης Αυγούστου 1994, με τίτλο «Το Διαδίκτυο είναι ανοιχτό», όπου μια «ομάδα νέων επιχειρηματιών του κυβερνοχώρου γιόρτασε αυτό που ήταν προφανώς η πρώτη λιανική συναλλαγή στο Διαδίκτυο χρησιμοποιώντας μια άμεσα διαθέσιμη έκδοση ισχυρού λογισμικού κρυπτογράφησης δεδομένων που έχει σχεδιαστεί για να εγγυάται το απόρρητο.”