Θέμα 2 Επωνυμία προορισμού

Επιστρέψτε στην προηγούμενη φωτογραφία: πού πιστεύετε ότι τραβήχτηκε; Αν σας θυμίζει την Προβηγκία, αυτό συμβαίνει γιατί η λεβάντα είναι μέρος της επωνυμίας προορισμού (destination branding) της συγκεκριμένης περιφέρειας της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τον Tom Buncle, για πολλά χρόνια διευθυντή μάρκετινγκ στον οργανισμό VisitScotland και σήμερα Διευθύνοντα Σύμβουλο του οργανισμού Yellow Railroad:

«Η επωνυμία προορισμού έχει να κάνει με τον προσδιορισμό των πιο ισχυρών και ανταγωνιστικά ελκυστικών πλεονεκτημάτων του προορισμού στα μάτια των υποψήφιων επισκεπτών του, τη δημιουργία μιας ιστορίας γύρω από αυτά τα πλεονεκτήματα, η οποία θα κάνει τον προορισμό να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό, και τη συμπερίληψη αυτής της ιστορίας με συνέπεια σε όλες τις ενέργειες μάρκετινγκ».

Καρτ ποστάλ, αναμνηστικά και φωτογραφίες στο διαδίκτυο ή εκτός διαδικτύου, τα οποία αναφέρονται σε αυτό το μέρος, είχαν ανέκαθεν τη λεβάντα ως το βασικό τους σύμβολο. Έτσι, το ερώτημα που προκύπτει θα μπορούσε να είναι:

Πώς μπορώ να δημιουργήσω επωνυμία προορισμού;

Δεν μπορεί να δημιουργηθεί – πρέπει να προσδιοριστεί: αντανακλά συναισθήματα, αξίες, πολιτιστικά στοιχεία και υλικά και άυλα στοιχεία του τόπου που θέλουμε να κάνουμε γνωστό. Εν ολίγοις, δεν υπάρχει τίποτα να εφεύρουμε, πρέπει απλώς να σκεφτούμε τι μπορεί να βγάλει η περιοχή μας προς τα έξω, ώστε να καταφέρουμε να μεταδώσουμε την καλύτερη δυνατή εικόνα της, αυτήν που είναι πραγματικά αληθινή και αυθεντική.

Για τον λόγο αυτό, δεν μπορούμε να παρουσιάσουμε τις αγροτικές περιοχές ως μεγάλες πόλεις, αφού υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των δύο.

Για παράδειγμα, αυτό είναι ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στο TikTok, στο οποίο μπορούμε να δούμε ένα αρχιτεκτονικό στοιχείο τυπικό της Απουλίας (μια περιοχή στη νότια Ιταλία). Προσοχή: δεν είναι το Κολοσσαίο.

Αυτά τα τυπικά σπίτια ονομάζονται «Trulli» και αποτελούν μέρος της επωνυμίας προορισμού της Απουλίας.

Τα γαστρονομικά προϊόντα, τα τοπία, οι λαϊκές παραδόσεις και οι εορταστικές παραδόσεις μπορούν επίσης να αποτελέσουν μέρος της επωνυμίας προορισμού.

Ποια θα μπορούσαν να είναι ορισμένα στοιχεία της επωνυμίας προορισμού της περιοχής που θέλετε να προωθήσετε;