Θέμα 2 Οι επτά βασικές έννοιες

Οι επτά βασικές έννοιες του Γραφικού Σχεδιασμού είναι τα θεμελιώδη εκείνα στοιχεία που καθορίζουν ένα επιτυχημένο σχέδιο.

Ο Γραφικός Σχεδιασμός χρειάζεται τουλάχιστον κάποιες βασικές γνώσεις σχετικά με αυτές τις έννοιες:

  • Τυπογραφία
  • Πλέγματα
  • Λευκός χώρος
  • Οπτική ιεραρχία
  • Χρώματα
  • Πρωτογενή γεωμετρικά σχήματα
  • Οπτική συνοχή
Τυπογραφία

Η τυπογραφία χρησιμοποιείται για να κάνει το κείμενο πιο ευανάγνωστο και οπτικά ελκυστικό.

Η καλή τυπογραφία μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία μιας αίσθησης ιεραρχίας, ισορροπίας και σαφήνειας σε ένα σχέδιο, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να τονίσει συγκεκριμένες λέξεις ή φράσεις.

Στην πραγματικότητα, οι γραμματοσειρές έχουν ψυχή, προσωπικότητα και δική τους ξεχωριστή «χροιά».

Πνευματικά δικαιώματα σε Pentagram https://www.pentagram.com/work/the-public-theater-2020-2021-season
Πνευματικά δικαιώματα σε Testi Manifesti https://testimanifesti.it/

Οι γραμματοσειρές διατίθενται σε διάφορα στιλ, το καθένα με τη μοναδική του προσωπικότητα. Διαφορετικές γραμματοσειρές μπορούν να προκαλέσουν διαφορετικά συναισθήματα, επομένως είναι σημαντικό να επιλέξετε τη σωστή γραμματοσειρά για τη σωστή περίσταση.

Οι γραμματοσειρές serif, για παράδειγμα, συνδέονται συχνά με την παράδοση, τη λεπτότητα και την κομψότητα, ενώ οι γραμματοσειρές sans-serif συχνά θεωρούνται μοντέρνες και μίνιμαλ.

Ακόμη, οι διακοσμητικές γραμματοσειρές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, ενώ οι γραμματοσειρές script μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν μια πιο ρομαντική, χειρόγραφη αίσθηση.

Η ψυχολογία της γραμματοσειράς είναι μια σημαντική παράμετρος στον Γραφικό Σχεδιασμό και η κατανόηση της προσωπικότητας των διαφορετικών γραμματοσειρών μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε το τέλειο σχέδιο για το έργο σας.

Πλέγματα

Το πλέγμα είναι ένα σύστημα οργάνωσης των στοιχείων ενός σχεδίου. Στόχος του είναι η δημιουργία μιας αίσθησης αρμονίας και ισορροπίας.

Τα πλέγματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσδιοριστεί πού θα τοποθετηθούν τα στοιχεία, καθώς και το μέγεθος και οι αναλογίες αυτών των στοιχείων.

Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία οπτικής ιεραρχίας και για να «καθοδηγήσουν» το μάτι του θεατή σε συγκεκριμένα σημεία.

https://www.behance.net/gallery/149610467/Study-of-Geomteric-Grids

Τα πλέγματα χρησιμοποιήθηκαν κατά τον Μεσαίωνα στα βιβλία, δημιουργώντας μια εξαιρετική οπτική αρμονία, η οποία βασίστηκε στη μελέτη και γνώση για τη γεωμετρία της φύσης.

Στις μέρες μας, οι γραφίστες χρησιμοποιούν πλέγματα για να δημιουργήσουν πιο ισορροπημένα και ρυθμικά σχέδια.

Σας προτείνουμε να μελετήσετε την τέχνη της σύνθεσης διάταξης:

  • παρατηρώντας τη δουλειά διάσημων γραφιστών
  • διαβάζοντας βιβλία, περιοδικά ή διαφημιστικά φυλλάδια
  • μελετώντας τα οπτικά στοιχεία μεγάλων επωνυμιών
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο Boldo Studio https://www.behance.net/gallery/131972403/Revista-Chorume
Λευκός χώρος

Ο λευκός χώρος, γνωστός και ως αρνητικός χώρος, είναι ένα σημαντικό στοιχείο του Γραφικού Σχεδιασμού.

Είναι ο χώρος ανάμεσα στα στοιχεία ενός σχεδίου, ο οποίος βοηθά στη δημιουργία ισορροπίας, ιεραρχίας και εστίασης.

Ο λευκός χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει μια αίσθηση χώρου και «ανοίγματος» σε ένα σχέδιο, δίνοντας έμφαση σε συγκεκριμένα στοιχεία.

Ο λευκός χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διαχωρίσει ομάδες στοιχείων, να τονίσει σημαντικά στοιχεία και να δημιουργήσει μια συγκεκριμένη αισθητική.

Χρησιμοποιώντας λευκό χώρο σε ένα σχέδιο, μπορείτε να δημιουργήσετε μια όμορφη και ελκυστική διάταξη που να είναι εύκολη στην ανάγνωση και την κατανόηση.

Ο σχεδιασμός έχει να κάνει με τη ζωή. Το σχέδιό σας πρέπει να αναπνέει.

Οπτική ιεραρχία

Είναι η διάταξη των γραφικών στοιχείων ενός σχεδίου κατά σειρά σπουδαιότητας. Χρησιμοποιώντας αρχές όπως η αντίθεση, το μέγεθος, η κλίμακα, η ισορροπία, η επανάληψη και η φωτεινότητα, οι γραφίστες μπορούν να επηρεάσουν τη σειρά με την οποία οι άνθρωποι επεξεργάζονται τις πληροφορίες.

Η οπτική ιεραρχία βοηθά τους γραφίστες να δημιουργήσουν μια διαισθητική εμπειρία, κατά την οποία οι αποδέκτες μπορούν να εντοπίσουν γρήγορα τις πληροφορίες που χρειάζονται.

Ο απλούστερος τρόπος για να δημιουργήσετε μια οπτική ιεραρχία είναι να διαφοροποιήσετε το μέγεθος και το χρώμα κάθε στοιχείου.

Χρώματα

Το χρώμα μπορεί να επηρεάσει τα ανθρώπινα συναισθήματα. Κάθε χρώμα συνδέεται με διαφορετικά συναισθήματα, ανάλογα με τις πολιτισμικές συμπεριφορές. Για τον λόγο αυτό, αναφερόμαστε στην ψυχολογία των χρωμάτων.

Η χρήση του χρώματος στο σχέδιο μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματα και τη διάθεση των ατόμων που βλέπουν την κάθε χρωματική παλέτα.

Ορισμένα χρώματα συνδέονται με συγκεκριμένες έννοιες με βάση την ιστορική, γεωγραφική και πολιτιστική κληρονομιά κάθε τόπου, όπως φαίνεται στη διπλανή εικόνα.

Η θεωρία των χρωμάτων είναι ένα σύνολο αρχών που αφορούν τη χρήση του χρώματος στο σχέδιο. Βασίζεται στον τρόπο που τα χρώματα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία αρμονίας σε ένα σχέδιο. Η θεωρία των χρωμάτων χρησιμοποιείται για τη δημιουργία αρμονικών χρωματικών συνδυασμών που δημιουργούν οπτικό ενδιαφέρον.

Θεωρία των χρωμάτων

Τα συμπληρωματικά χρώματα είναι χρώματα που βρίσκονται ακριβώς απέναντι το ένα από το άλλο στον χρωματικό κύκλο. Όταν χρησιμοποιούνται μαζί, τα συμπληρωματικά χρώματα δημιουργούν μια έντονη αντίθεση, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει οπτικό ενδιαφέρον και να δώσει δραματική διάσταση.

Αναλογικά χρώματα είναι τα χρώματα που βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο στον χρωματικό κύκλο. Δημιουργούν μια αρμονική και ισορροπημένη εμφάνιση, η οποία χρησιμοποιείται συχνά σε χαλαρωτικά σχέδια.

Τα μονοχρωματικά χρώματα είναι χρώματα που έχουν την ίδια απόχρωση αλλά διαφορετικές τιμές. Τα μονοχρωματικά χρώματα δημιουργούν μια αρμονική και διακριτική εμφάνιση, καθώς όλα τα χρώματα μοιράζονται την ίδια απόχρωση, αλλά έχουν διαφορετικά επίπεδα φωτεινότητας και σκουρότητας.

Τα τριαδικά χρώματα είναι χρώματα που είναι ομοιόμορφα τοποθετημένα στον χρωματικό κύκλο. Δημιουργούν μια ζωντανή, ισορροπημένη και δυναμική εμφάνιση.

Γεωμετρικά σχήματα

Τα γεωμετρικά σχήματα, όπως τα τετράγωνα, τα τρίγωνα και οι κύκλοι, έχουν συγκεκριμένη σημασία στον Γραφικό Σχεδιασμό.

Οι κύκλοι αντιπροσωπεύουν την αιωνιότητα, γιατί δεν έχουν αρχή ή τέλος. Αντιπροσωπεύουν, επίσης, την ελεύθερη κυκλοφορία, αλλά χρησιμοποιούνται ευρέως και για να δηλώσουν την προστασία και τον περιορισμό.

Τα τετράγωνα και τα ορθογώνια σημαίνουν, μεταξύ άλλων, σταθερότητα, ειλικρίνεια, ασφάλεια και ισότητα. Αλλά λόγω του ότι είναι αρκετά συνήθη, δεν τραβούν ιδιαίτερα την προσοχή.

Τα τρίγωνα υποδηλώνουν κίνηση, δράση, ένταση και επιθετικότητα. Δηλώνουν σταθερότητα όταν η βάση είναι προς τα κάτω και αστάθεια όταν η βάση βλέπει προς τα πάνω.

Οπτική συνοχή

Η οπτική συνοχή είναι απαραίτητη για ένα συνεκτικό και επιτυχημένο σχέδιο. Είναι το νήμα που, αφενός, ενώνει μεταξύ τους τα στοιχεία ενός σχεδίου και που, αφετέρου, συνδέει το σχέδιο με μια ενιαία διαφημιστική εκστρατεία ή εμπορικό σήμα.

Η συνοχή βοηθά στη δημιουργία ενός προϊόντος που ξεχωρίζει, είναι εύχρηστο και αποτελεσματικό.

Για να δημιουργήσετε οπτική συνοχή, χρησιμοποιήστε τα ίδια χρώματα και αποχρώσεις, προσέξτε το τυπογραφικό μέγεθος και τις αποστάσεις, το μέγεθος και τις σχέσεις των στοιχείων, τον χώρο και πώς χρησιμοποιείται, και αξιοποιήστε ποικίλα οπτικά μέσα, μοτίβα χρήστη που φαίνονται φυσικά και στοιχεία διεπαφής χρήστη που παραμένουν στη μνήμη.