Θέμα 2 Πρόκληση ενδιαφέροντος

Για να κεντρίσετε το ενδιαφέρον των νέων για το θέμα, αξίζει να βασίσετε το σχέδιο μαθήματος σε αποδεδειγμένες στρατηγικές:

  1. Συμπεριλάβετε χαρακτήρες γνωστούς στους νέους στο σχέδιο μαθήματος – όχι μόνο θα δείξετε ότι είστε ενημερωμένοι με την κοινωνικο-πολιτιστική ζωή των νέων και μπορείτε να τους δώσετε παραδείγματα που τους αρέσουν και τους ενδιαφέρουν, αλλά – το πιο σημαντικό – θα τους κάνετε να συνειδητοποιήσουν ότι μοιάζουν με τα πρότυπα τους και, επομένως, τίποτα δεν είναι αδύνατο.
  2. Προσπαθήστε να κάνετε έκπληξη – κατά την προετοιμασία του σχεδίου μαθήματος, αξίζει να προσεγγίσετε το στοιχείο της έκπληξης, π.χ., σε μια παρουσίαση για ένα σοβαρό θέμα, συμπεριλάβετε εικονογραφήσεις από τα αγαπημένα τους κινούμενα σχέδια, ταινίες ή σειρές. Η έκπληξη έχει πρωτίστως σκοπό να τονώσει την προσοχή των νέων, να τους κάνει να ξεφύγουν από τους αντιπερισπασμούς και να σας δώσει την ευκαιρία να τους κάνετε να ενδιαφερθούν για το θέμα της δραστηριότητας.
  3. Συμμετοχή των νέων σε ομαδικές εργασίες – σχεδιάστε εργασίες έτσι ώστε να θολώσει η γραμμή μεταξύ μάθησης και παιχνιδιού, να τους δώσετε ελευθερία στην εκτέλεση των εργασιών και συμβουλές μόνο πώς να ολοκληρώσουν τη δουλειά. Δουλεύοντας με αυτόν τον τρόπο, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του έργου, θα παρακινήσετε τους νέους να ολοκληρώσουν την εργασία γιατί, αφενός, θα υπάρχει ένα στοιχείο ανταγωνισμού μεταξύ των ομάδων. Αλλά από την άλλη πλευρά – οι διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στην ομάδα των εφήβων, όπως η επιθυμία για εντυπωσιασμό ή η καθαρή χαρά της συνεργασίας, θα ενισχύσουν επιπλέον την επιθυμία για ολοκλήρωση της εργασίας.
  4. Εισαγάγετε στοιχεία από παιχνίδια στον υπολογιστή – τα παιχνίδια στον υπολογιστή είναι υποκατάστατο των παιχνιδιών στην αυλή και των υπαίθριων παιχνιδιών για τη σύγχρονη νεολαία, επομένως η επιδέξια ένταξή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία αναμφίβολα θα συμβάλει στην αύξηση του ενδιαφέροντος για το θέμα των μαθημάτων και σε ευνοϊκές συνθήκες μπορεί να γίνει το κύριο κίνητρο για τους μαθητές να αποκτήσουν μόνοι τους εμπειρία. Ωστόσο, εάν αισθάνεστε απρόθυμοι να συμπεριλάβετε παιχνίδια υπολογιστή στις τάξεις σας, σκεφτείτε το gamification, το οποίο είναι ένα υβρίδιο κανονικών μαθημάτων και ενός παιχνιδιού υπολογιστή – δώστε βαθμούς εμπειρίας αντί για βαθμούς, συνδυάστε τα ζητήματα που τέθηκαν στις τάξεις σε μια γνωστή αφήγηση, για παράδειγμα, από βιβλία για τον Χάρι Πότερ (π.χ. δημιουργήστε μια ιστορία στην οποία η μοίρα του ήρωα του βιβλίου εξαρτάται από την επίλυση της εξίσωσης), εκτελέστε διάφορους τύπους ταξινομήσεων και, γενικά, δημιουργήστε μια ατμόσφαιρα διασκέδασης και προσπαθήστε να εμπλέξετε όλους τους μαθητές σας.
  5. Χρησιμοποιήστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – η παρουσία σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να έρθετε σε επαφή και να νιώσετε αμοιβαία εγγύτητα με τους νέους και να δείξετε καθημερινές επιτυχίες και ευτυχισμένες στιγμές. Για παράδειγμα, δημιουργήστε έναν ιστότοπο ή ένα blog μαζί τους για ένα θέμα που τους ενδιαφέρει και τους υποστηρίζει και τους παρακινεί.
  6. Συμπεριλάβετε ασκήσεις κίνησης στα μαθήματα – η κίνηση είναι υγιής αλλά και μια ευπρόσδεκτη αλλαγή κατά τη διάρκεια κυρίως σωματικά στατικών δραστηριοτήτων, η χρήση των οποίων την κατάλληλη στιγμή θα αναζωογονήσει τους νέους και θα δώσει κίνητρο για περαιτέρω μάθηση.