Θέμα 2 Σύγχρονη διδακτική

Το να φανταστεί κανείς τα σημερινά μαθήματα χωρίς τη χρήση ενεργών και σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας είναι αδύνατον. Διευκολύνουν τη μεταφορά γνώσης με συναρπαστικό τρόπο, διδάσκουν δημιουργική επίλυση προβλημάτων, διεγείρουν τα ενδιαφέροντα των παιδιών και τους δίνουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν νέες εμπειρίες, συμπεριλαμβανομένων των διαπροσωπικών. Η συναισθηματική εμπλοκή των μαθητών είναι επίσης απαραίτητη για τη μαθησιακή διαδικασία. Τα παιδιά μαθαίνουν πιο γρήγορα εάν ενδιαφέρονται για το θέμα και κατανοούν τα οφέλη του. Ως εκ τούτου, δίνουμε έμφαση στη χρήση μεθόδων ενεργοποίησης όσο το δυνατόν συχνότερα.

Οι σύγχρονες μέθοδοι ενεργοποίησης περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Η μέθοδος του εκπαιδευτικού έργου – η ομαδική επίλυση σύνθετων προβλημάτων, μόνο υπό την επίβλεψη ενός δασκάλου, επιτρέπει στους νέους να αναπτύξουν και να βελτιώσουν τις δεξιότητες που αναζητούν περισσότερο στη σύγχρονη αγορά εργασίας: την συνεργασία σε ομάδα, την ανεξάρτητη αναζήτηση γνώσης, την ανεξαρτησία στη δράση, κριτική σκέψη, επίλυση προβλημάτων, παρουσίαση και αξιολόγηση των επιπτώσεων της δικής τους και της ομαδικής εργασίας.

Η ουσία της μεθόδου εκπαιδευτικού έργου είναι να εισαγάγει τους μαθητές σε μια σχεδιασμένη κατάσταση στην οποία είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε διάφορες ενέργειες για να ολοκληρώσουν μια συγκεκριμένη εργασία στον υποδεικνυόμενο χρόνο και σύμφωνα με το συμφωνημένο σχέδιο (δηλαδή από το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα). Ένα επαρκώς σχεδιασμένο έργο προϋποθέτει τρία επίπεδα εκπαιδευτικής δραστηριότητας των μαθητών:

  • Συναισθηματικό – οι δράσεις των νέων στο έργο έχουν σχεδιαστεί για να διαμορφώσουν τις συγκεκριμένες στάσεις τους και να επιτύχουν ακαδημαϊκούς στόχους.
  • πνευματικό – μέσω της υλοποίησης των καθηκόντων που τους έχουν ανατεθεί στο έργο, οι νέοι συλλέγουν και εδραιώνουν μια ορισμένη ποσότητα γνώσης, κατασκευάζουν τους πόρους πληροφοριών τους ως συμπέρασμα.
  • πρακτικό – οι πληροφορίες που λαμβάνονται και επεξεργάζονται κατά τη διάρκεια της εργασίας για την υλοποίηση του έργου χρησιμοποιούνται από τους νέους για την επίλυση ενός λειτουργικού προβλήματος στο έργο, βελτιώνοντας παράλληλα συγκεκριμένες δεξιότητες και κοινωνικές ικανότητες.

Κατά την δημιουργία εργασιών για ένα εκπαιδευτικό έργο, ειδικά εκείνων που απευθύνονται σε νέους από αγροτικές περιοχές, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο διεπιστημονικές, δηλαδή εκείνες για τις οποίες είναι απαραίτητο να λυθεί ένα πρόβλημα που καλύπτει πολλούς τομείς της επιστήμης. Για παράδειγμα, ένα έργο για την οικολογία μπορεί να περιλαμβάνει εργασίες νομικής, κοινωνικών και άλλων επιστημών, η πρακτική χρήση των οποίων είναι απαραίτητη για τον προγραμματισμό πραγματικών δραστηριοτήτων στο κοινωνικό περιβάλλον.

Θα ήταν καλύτερο να θυμάστε επίσης τον σωστό σχεδιασμό του έργου και να παρουσιάσετε τις υποθέσεις του στους μαθητές. Ο σχεδιασμός του έργου θα πρέπει να περιλαμβάνει το θέμα και τους στόχους του έργου, το αναμενόμενο αποτέλεσμα του έργου, μια περιγραφή του τρόπου οργάνωσης της εργασίας των μαθητών (π.χ. εάν το έργο εκτελείται μεμονωμένα ή σε ομάδες), μια αναφορά των εργασιών που έχουν προγραμματιστεί για να να εκτελεστούν ως μέρος του έργου και κανόνες για την παρουσίαση του ολοκληρωμένου έργου.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη μέθοδο εκπαιδευτικού έργου, επισκεφθείτε εδώ.

Μέθοδος Webquest

η μέθοδος WebQuest είναι παρόμοια σε μορφή με τη μέθοδο του εκπαιδευτικού έργου. Η διαφορά μεταξύ των δύο μεθόδων είναι ότι τόσο η δομή όσο και η πορεία του WebQuest επικεντρώνονται κυρίως στην ευρεία χρήση διαδικτυακών πόρων γνώσης και εργαλείων τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών από τους μαθητές και στην ανάπτυξη της ικανότητας αποτελεσματικής χρήσης τους στην επίλυση εκπαιδευτικών εργασιών και προβλημάτων. Επομένως, δεδομένου ότι το WebQuest αναλαμβάνει τη βελτίωση των ικανοτήτων πληροφόρησης καθολικής φύσης, μπορούμε να υποθέσουμε ότι διαμορφώνει τις δεξιότητες των νέων στον τομέα:

  1. συλλογής πληροφοριών από πόρους του Διαδικτύου.
  2. ταξινόμησης (διάκριση των πληροφοριών που χρειάζονται από τις περιττές).
  3. επαλήθευσης και αξιολόγησης (διάκριση αξιόπιστων πληροφοριών από αναξιόπιστες και εσφαλμένες).
  4. ταξινόμησης, ομαδοποίησης και αλληλουχίας πληροφοριών.
  5. της επεξεργασίας πληροφοριών και τη χρήση τους για την επίλυση τρεχόντων προβλημάτων.

Μεγάλο μέρος του WebQuest λαμβάνει χώρα σε εικονικό περιβάλλον. Οι δραστηριότητες του δασκάλου και των μαθητών πραγματοποιούνται σε ιστότοπο ή εκπαιδευτική πλατφόρμα όπου δημοσιεύετε οδηγίες, ανεβάζετε διδακτικό υλικό και επικοινωνείτε με τους συμμετέχοντες στο έργο. Κατά την εκτέλεση των εργασιών, οι μαθητές χρησιμοποιούν ψηφιακές συσκευές, προγράμματα υπολογιστών και διαδικτυακές εφαρμογές. Επομένως, ξεκινώντας να εργάζεστε με αυτήν τη μέθοδο, θα πρέπει να έχετε τουλάχιστον βασικές δεξιότητες που σχετίζονται με τη χρήση εργαλείων ΤΠΕ, όπως η χρήση e-mail, η χρήση μηνυμάτων διαδικτύου ή η χρήση των πιο δημοφιλών προγραμμάτων MS Office. Αξίζει να τονιστεί ότι το μεγάλο πλεονέκτημα της εργασίας με αυτή τη μέθοδο είναι η δυνατότητα βελτίωσης και ενημέρωσης των ικανοτήτων πληροφορικής και πληροφόρησης από τους μαθητές και τους καθηγητές τους.

Μέθοδος «αναποδογυρισμένης» - “flipped” τάξης

η βασική υπόθεση αυτής της μεθόδου είναι να αλλάξει ο τόπος εκτέλεσης των εργασιών που εκτελούνται από τους μαθητές κατά τη διάρκεια των μαθημάτων με την εργασία που κάνουν στο σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι παρέχεται στους μαθητές ένα σύνολο υλικών με το οποίο πρέπει να εξοικειωθούν εντός του επιπλέον σχολικού χρόνου, ενώ κατά τις σχολικές ώρες γίνεται συζήτηση για το περιεχόμενο και την πρακτική των σχετικών δεξιοτήτων. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, μπορείτε επομένως να επιτρέψετε στον εαυτό σας περισσότερη ελευθερία – να κάνετε πειράματα, να οργανώσετε προβληματικές καταστάσεις και να διευκρινίσετε τυχόν αμφιβολίες των μαθητών, με βάση τις θεωρητικές πληροφορίες που έχουν ήδη αποκτήσει.

Η μέθοδος της “αναποδογυρισμένης” τάξης είναι μια μέθοδος που μεταφέρει την ευθύνη για την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας από τον δάσκαλο στον μαθητή. Το κύριο πλεονέκτημά της είναι ότι επιτρέπει την εξατομίκευση της εκπαίδευσης, χάρη στην οποία οι μαθητές με καλύτερα ακαδημαϊκά αποτελέσματα και εκείνοι με λιγότερες γνώσεις και δεξιότητες μπορούν να εργαστούν αποτελεσματικά σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Ωστόσο, το πεδίο εφαρμογής του και στις δύο υποδεικνυόμενες περιπτώσεις θα είναι διαφορετικό. Επιπλέον, η μέθοδος της “αναποδογυρισμένης” τάξης κινητοποιεί τους μαθητές στη δραστηριότητά τους. Τους παρακινεί να δράσουν γιατί απαιτεί να αφιερώσουν χρόνο εκτός των μαθημάτων για να αναλύσουν το υλικό που παρέχεται για να κατανοήσουν τα θέματα που παρουσιάζονται σε αυτό. Η αύξηση της συμμετοχής των μαθητών σημαίνει ότι θυμούνται το περιεχόμενο του προγράμματος πιο γρήγορα και μόνιμα. Η αντιστροφή του τρόπου διδασκαλίας επηρεάζει επίσης θετικά τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του δασκάλου και των μεμονωμένων μελών της ομάδας των εφήβων. Επίσης, αλλάζει την πορεία διαχείρισης της εργασίας στην τάξη σε μια πιο δημοκρατική, με βάση τη συζήτηση και τη σύγκρουση απόψεων.

Μέθοδος ασκήσεων πεδίου

τα μαθήματα που διεξάγονται επιτόπου βοηθούν στην κατανόηση των υπαρχουσών εξαρτήσεων στο περιβάλλον και σας επιτρέπουν να δοκιμάσετε τις γνώσεις και τις δεξιότητές σας σε πρακτική δράση. Αναπτύσσουν την εφευρετικότητα, τη δημιουργικότητα και την ανεξαρτησία στους μαθητές.

Οι ασκήσεις πεδίου διευκολύνουν την πορεία των γνωστικών διαδικασιών, ενσωματώνουν πληροφορίες από διάφορους τομείς της επιστήμης και προετοιμάζουν για ομαδική εργασία. Κατά τη διάρκεια υπαίθριων δραστηριοτήτων (σε αυτό το παράδειγμα: στο φυσικό περιβάλλον), μπορούμε, για παράδειγμα, να επιστήσουμε την προσοχή στη θετική και αρνητική ανθρώπινη επίδραση στο περιβάλλον, εξηγώντας τι σημαίνει διεπιστημονικότητα στον σύγχρονο κόσμο. Επομένως, αυτές οι ασκήσεις μπορούν επίσης να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση της οικολογικής συνείδησης των νέων. Οι δραστηριότητες πεδίου, εάν προγραμματιστούν σωστά, μπορούν να έχουν διδακτική, γνωστική και συναισθηματική σημασία – να διαμορφώνουν στάσεις, να επηρεάζουν τα ενδιαφέροντά και να παρακινούν κάποιον να αποκτήσει γνώση και εμπειρία ανεξάρτητα.

,

Η χρήση ασκήσεων πεδίου δεν περιορίζεται φυσικά στο θέμα της οικολογίας. Τα μαθήματα μαθηματικών θα πρέπει επίσης να γίνοται στο πεδίο και να διδάσκουν, για παράδειγμα, την εκτίμηση αριθμών σε ελεγχόμενες συνθήκες. Σε αυτή την περίπτωση, η περιοχή μπορεί να είναι ένα σούπερ μάρκετ όπου οι νέοι, έχοντας ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό, θα ψωνίζουν και θα υπολογίζουν πόσα χρήματα έχουν ήδη ξοδέψει και έχουν ακόμα για άλλα ψώνια.

Δραματική μέθοδος

αποτελείται από τη δημιουργία ενός φανταστικού φόντου και μιας ομάδας χαρακτήρων με τους οποίους οι νέοι ταυτίζονται για ένα δεδομένο θέμα του μαθήματος. Είναι μια μέθοδος εργασίας που εκτιμάται από τους μαθητές, καθώς είναι μια μορφή επέκτασης του ελεύθερου παιχνιδιού με τους συνομηλίκους και είναι σύμφωνη με το παλιό ρητό «μαθαίνω παίζοντας»

Στην τεχνική του δράματος, οι νέοι, διασκεδάζοντας, αποκτούν ακούσια νέες δεξιότητες. Η διεξαγωγή μαθημάτων με αυτή τη μέθοδο προκαλεί επίσης σημαντική συναισθηματική εμπλοκή των μαθητών και, κατά συνέπεια, πολύ ταχύτερη και πιο μόνιμη απόκτηση γνώσεων, δεξιοτήτων και κοινωνικών ικανοτήτων. Ας φανταστούμε ένα μάθημα βιολογίας, στην αρχή του οποίου περιγράφετε το υπόβαθρο της πλοκής, σύμφωνα με το οποίο όλοι οι ζωντανοί άνθρωποι εκτός από εσάς έχουν μετατραπεί σε ζόμπι για άγνωστους λόγους, και μόνο χάρη στην κοινή σας εργασία για την αναγνώριση κυττάρων στο μικροσκόπιο θα είναι δυνατόν να νικηθεί η μάστιγα.

Δείτε αυτό το σύντομο βίντεο: Δημιουργικότητα στην τάξη (σε 5 λεπτά ή λιγότερο!), και σκεφτείτε για λίγο: Ποια μπορεί να είναι τα αποτελέσματα του περιορισμού της δημιουργικότητας των μαθητών; Πώς μπορεί αυτό να επηρεάσει την καριέρα και τους καθημερινούς τους αγώνες;