Θέμα 2 Τι είναι μια ιστορία;- Το ταξίδι του Ήρωα

Η ιστορία είναι ένα μέσο μεταφοράς πληροφοριών, εμπειριών ή απόψεων. Κάθε ιστορία έχει έναν αφηγητή και έναν ακροατή, για αυτόν τον λόγο είναι πάντα σημαντικό να έχουμε κατά νου ποιος μιλάει (ο τόνος της φωνής) και ποιος ακούει (ακροατήριο).

Υπάρχουν πολλά εργαλεία για τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής ιστορίας, το πιο συνηθισμένο και χρήσιμο είναι το «The Hero’s Journey» – το οποίο είναι βασικά η αφηγηματική δομή των περισσότερων ιστοριών μας (από έπη μέχρι μυθιστορήματα, από ταινίες σε σειρές).

Το ταξίδι του ήρωα είναι αφηγηματική δομή βασισμένη σε 12 βήματα που πρέπει να περάσουν οι ήρωές μας για να φτάσουν στο στόχο τους. Για να πετύχει την αποστολή, ο ήρωας θα περάσει από διαφορετικά βήματα και προκλήσεις, έχοντας να αντιμετωπίσει συμμάχους και εχθρούς και χρειάζεται να βρει λύσεις για να πάει από τον συνηθισμένο κόσμο (όπου ξεκινά η δράση) στον εξαιρετικό κόσμο (όπου οι προκλήσεις είναι ) και να επιστρέψει αλλαγμένος και μεγαλωμένος.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το The Hero’s Journey ως διαδραστική δραστηριότητα;
Γράψτε κάθε βήμα σε χαρτί και τοποθετήστε τα στο πάτωμα δημιουργώντας έναν κύκλο. Η ομάδα θα αποφασίσει ποιος θα παίξει τον κύριο χαρακτήρα, τον εχθρό και τον σύμμαχο της ιστορίας. Ο εχθρός και ο σύμμαχος παίρνουν θέση στα βήματα της ιστορίας που τους αφορούν. Η ομάδα θα σκεφτεί τώρα κάθε βήμα της ιστορίας, κάνοντας τον κύριο χαρακτήρα να μετακινηθεί από το βήμα 1 στο βήμα 12 χάρη στις ενέργειες που συμβαίνουν στην ιστορία.

Περισσότερα για το The Hero’s Journey
The Hero’s Journey: 12 Steps to a Classic Story Structure // The hero’s journey

https://www.arcstudiopro.com/blog/the-heros-journey?via=JAY22   // εικόνα από το Kanbanazie