Θέμα 3 Είδη μάρκετινγκ

Πρέπει να πραγματοποιήσετε έρευνα αγοράς για να εξακριβώσετε ποια κανάλια μάρκετινγκ και ποιοι συνδυασμοί εργαλείων σε κάθε κανάλι είναι πιο αποτελεσματικοί για την εδραίωση του εμπορικού σας σήματος. Παρακάτω παρουσιάζονται  διάφορες μορφές μάρκετινγκ, μερικές από τις οποίες εφαρμόζονται με επιτυχία εδώ και χρόνια.

Διαδικτυακό μάρκετινγκ: Η έννοια της παρουσίας στο διαδίκτυο για επαγγελματικούς σκοπούς είναι από μόνη της μια μορφή μάρκετινγκ. Η ιδέα προήλθε από μια διαφημιστική εκστρατεία του φαρμάκου Excedrin που πραγματοποιήθηκε στο διαδίκτυο.

Η πρακτική της βελτιστοποίησης του περιεχομένου μιας ιστοσελίδας ώστε να εμφανίζεται στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης είναι γνωστή ως βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης, σε συντομία SEO. Οι επιχειρήσεις το χρησιμοποιούν για να προσελκύσουν πελάτες που πραγματοποιούν αναζητήσεις στο διαδίκτυο για έναν συγκεκριμένο κλάδο.

Μάρκετινγκ ιστολογίου: Οι μεμονωμένοι μπλόγκερ δεν είναι πλέον οι μόνοι που διατηρούν ιστολόγια. Προκειμένου να γράψουν για τον κλάδο τους και να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των πιθανών πελατών που αναζητούν πληροφορίες στο διαδίκτυο, οι επιχειρήσεις κάνουν αναρτήσεις σε ιστολόγια.

Οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Facebook, το Instagram, το Twitter, το LinkedIn και άλλα παρόμοια μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ψηφιακό μάρκετινγκ.

Έτσι, η χρήση του διαδικτύου έχει οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου είδους μάρκετινγκ, το οποίο είναι γνωστό ως μάρκετινγκ επιρροής (influencer marketing) και το οποίο είναι εξαιρετικά δημοφιλές στις μέρες μας. Αυτή η στρατηγική συνίσταται στη συνεργασία με άτομα που είναι γνωστά ως influencers, τα οποία έχουν μια μεγάλη πλατφόρμα και ένα μεγάλο αριθμό ακολούθων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την προσέγγιση του κοινού-στόχου, αφού οι influencers προωθούν συγκεκριμένες εταιρείες στο κοινό που τους ακολουθεί πιστά.

Ο πιο συχνός τρόπος που οι influencers προωθούν εταιρείες είναι η κριτική προϊόντων και η ένταξη προϊόντων που λαμβάνουν από τις εταιρείες στο περιεχόμενό τους. Επίσης, διαφημίζουν προϊόντα διοργανώνοντας διαγωνισμούς, στο πλαίσιο των οποίων προσφέρουν δώρα σε ακόλουθούς τους που συμμετέχουν σε αυτούς.