Θέμα 4 Εντοπισμός των κινδύνων & πώς να προστατευτείτε

Η απάτη ταυτότητας είναι …Όταν κάποιος κλέβει ή κάνει κατάχρηση των προσωπικών σας στοιχείων για να εκμεταλλευτεί έναν ή περισσότερους λογαριασμούς που ήδη έχετε. 

Παραδείγματα:  Ένας εγκληματίας παίρνει στα χέρια του τα στοιχεία της χρεωστικής σας κάρτας από μια παραβίαση δεδομένων και πραγματοποιεί αγορές με αυτά σε βάρος του τραπεζικού σας λογαριασμού. Ένας εγκληματίας αποκτά πρόσβαση σε έναν από τους λογαριασμούς σας μέσω μιας επίθεσης phishing και κάνει κατάχρηση των κεφαλαίων ή με άλλο τρόπο καταχρηστική χρήση της πρόσβασης που σχετίζεται με τον εν λόγω λογαριασμό.

Η ΚΛΟΠΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ είναι..

Όταν κάποιος χρησιμοποιεί τις προσωπικές σας πληροφορίες για να ανοίξει και να κάνει κατάχρηση νέων λογαριασμών ή υπηρεσιών στο όνομά σας – ή ενδεχομένως για να σας υποδυθεί με άλλους τρόπους.

Παραδείγματα

Ένας εγκληματίας χρησιμοποιεί τις προσωπικές σας πληροφορίες για να ανοίξει μια νέα πιστωτική γραμμή σε έναν έμπορο λιανικής πώλησης στο όνομά σας και στη συνέχεια πραγματοποιεί αγορές έναντι της πιστωτικής γραμμής.  Ένας εγκληματίας χρησιμοποιεί τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισής σας για να δημιουργήσει μια άδεια οδήγησης με το όνομά του, αλλά με το όνομά σας και τα προσωπικά σας στοιχεία.

ΠΏΣ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΣΥΜΒΕΊ;

Τα βασικά βήματα για το πώς μπορεί να συμβεί η κλοπή ταυτότητας στο διαδίκτυο είναι τα εξής

Βήμα 1: Η απόκτηση προσωπικών δεδομένων

Βήμα 2: Η χρήση της κλεμμένης ταυτότητας

Βήμα 3: Η ανακάλυψη και η διόρθωση της κλοπής ταυτότητας

Phishing

Όταν κάποιος παριστάνει έναν οργανισμό, όπως μια τράπεζα ή ένα σχολείο, και σας στέλνει ένα εξατομικευμένο μήνυμα ζητώντας σας να δώσετε προσωπικές πληροφορίες.

Συντομευμένη διεύθυνση URL

Μια διαδικτυακή διεύθυνση που έχει συμπυκνωθεί και που θα μπορούσε δυνητικά να παραπλανήσει έναν χρήστη ώστε να μεταβεί σε έναν επικίνδυνο ιστότοπο

Απάτη μέσω Διαδικτύου

Προσπάθεια εξαπάτησης κάποιου στο διαδίκτυο, συνήθως με σκοπό την κλοπή χρημάτων ή προσωπικών πληροφορι

Πρώην χάκερ της NSA αποκαλύπτει 5 τρόπους για να προστατεύσετε τον εαυτό σας στο διαδίκτυο