Θέμα 5 Ψηφιακό μάρκετινγκ

Το ψηφιακό μάρκετινγκ, γνωστό και ως διαδικτυακό μάρκετινγκ, αναφέρεται σε όλο το μάρκετινγκ που λαμβάνει χώρα στο διαδίκτυο. Πολλές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ψηφιακά κανάλια (μηχανές αναζήτησης, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, κείμενα) για να προσελκύσουν πελάτες και να συνδεθούν με αυτούς.

Στον σημερινό κόσμο, το ψηφιακό μάρκετινγκ είναι το κλειδί για την επιτυχία κάθε επιχείρησης, με τις περισσότερες επιχειρήσεις να έχουν πλέον τη δική τους ιστοσελίδα ή/και παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το ψηφιακό μάρκετινγκ είναι τόσο διαδεδομένο που οι πελάτες έχουν αρχίσει να βασίζονται σε αυτό και περιμένουν να μπορούν να μάθουν για μια επιχείρηση μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας.

Το ψηφιακό μάρκετινγκ είναι σημαντικό, καθώς βοηθά τις επιχειρήσεις να προσεγγίσουν ένα ευρύτερο κοινό-στόχο σε σχέση με τη χρήση πιο παραδοσιακών μεθόδων μάρκετινγκ. Μπορεί επίσης να είναι πιο οικονομικό και να μετρά την επιτυχία των προσπαθειών μάρκετινγκ.

Ορισμένα άλλα σημαντικά οφέλη του ψηφιακού μάρκετινγκ περιλαμβάνουν:

  • Οι προσπάθειες μπορούν να επικεντρωθούν ειδικά στους πελάτες που είναι πιο πιθανό να ασχοληθούν με τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα σας.
  • Το ψηφιακό μάρκετινγκ επιτρέπει έναν πιο ισότιμο ανταγωνισμό με άλλες επιχειρήσεις εξισώνει τους όρους ανταγωνισμού στον κλάδο σας και σας επιτρέπει να ανταγωνίζεστε μεγαλύτερες μάρκες.
  • Είναι λιγότερο προβληματικό να προσαρμόζετε και να αλλάζετε τη στρατηγική ψηφιακού μάρκετινγκ ανάλογα με τις ανάγκες.
  • Το ψηφιακό μάρκετινγκ μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα των leads σας

Προκειμένου οι σύγχρονες επιχειρήσεις να είναι επιτυχημένες, είναι πολύ σημαντικό να μπορούν να διεξάγουν διαδικτυακό μάρκετινγκ για την προώθηση υπηρεσιών και προϊόντων. Ο Lorenzen (2017) αναφέρει ότι κάθε επιχειρηματίας θα πρέπει να γνωρίζει τις ακόλουθες επτά δεξιότητες διαδικτυακού μάρκετινγκ για να βοηθήσει στην επίτευξη επιτυχίας στο διαδικτυακό μάρκετινγκ.

  1. Διαφήμιση στο Facebook: Ενώ πολλές επιχειρήσεις διαθέτουν σελίδα στο Facebook, λίγες το χρησιμοποιούν προς όφελός τους. Μπορεί να είναι φιλική προς τον προϋπολογισμό και να προσεγγίζει ένα ευρύ κοινό-στόχο.
  2. Βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (SEO): Η συμπερίληψη περιεχομένου SEO σε μια εκστρατεία μάρκετινγκ αυξάνει τις πιθανότητες της επιχείρησης να εμφανίζεται ψηλά στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης και να προσελκύει περισσότερους πελάτες.
  3. Διαφήμιση PPC: Η διαφήμιση με πληρωμή ανά κλικ οδηγεί την επισκεψιμότητα στον ιστότοπο της επιχείρησης, πληρώνοντας έναν ιδιοκτήτη ιστότοπου, όπως η Google, κάθε φορά που εμφανίζεται μια διαφήμιση για την επιχείρηση στον ιστότοπό του.
  4. Μάρκετινγκ περιεχομένου: Ο στόχος του μάρκετινγκ περιεχομένου θα πρέπει να είναι η ενημέρωση των ανθρώπων για την επιχείρηση. Για να γίνει αυτό, πρέπει να δημιουργηθεί και να δημοσιευτεί σχετικό και πολύτιμο περιεχόμενο για να προσελκύσει οπαδούς. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ιστολόγια, άρθρα και αναρτήσεις στις που διασφαλίζουν την παράδοση ποιοτικού περιεχομένου που αντικατοπτρίζει πραγματικά την επιχείρηση.
  5. Χρήση βίντεο προς όφελός σας με το YouTube, το Snapchat, το FB Live και το Periscope: Το βίντεο είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία διαδικτυακής διαφήμισης και πολλοί άνθρωποι δεν το εκμεταλλεύονται. Υπάρχουν πολλοί τύποι βίντεο που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε, όπως οδηγοί “πώς να”, ζωντανές εκπομπές, περιηγήσεις στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης ή παρουσίαση νέων προϊόντων ή υπηρεσιών.
  6. Μάρκετινγκ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο εξακολουθεί να είναι πολύ πολύτιμο στη σημερινή επιχειρηματική αγορά. Πολλοί άνθρωποι έχουν τα email τους συνδεδεμένα απευθείας στο τηλέφωνό τους και τα ελέγχουν σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι καμπάνιες μάρκετινγκ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επικοινωνία με τους πελάτες, την αύξηση των πωλήσεων ή την παροχή κινήτρων και προωθητικών ενεργειών για την ενθάρρυνσή τους.
  7. Δημιουργία μιας μάρκας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για τη δημιουργία μιας ισχυρής ταυτότητας ή φήμης μάρκας για την επιχείρηση και την επικοινωνία με τους υφιστάμενους και δυνητικούς πελάτες, καθώς επιτρέπουν μια πιο προσωπική σχέση με τους πελάτες.