Θέμα 6 Μάρκετινγκ κοινωνικών μέσων

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

χρησιμοποιώντας τις εφαρμογές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως εργαλείο μάρκετινγκ. Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Instagram, επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να συνδεθούν με το κοινό-στόχο τους προκειμένου να ενισχύσουν την αναγνωρισιμότητα της μάρκας τους, να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση και τις πωλήσεις των προϊόντων τους και να δημιουργήσουν ένα δίκτυο οπαδών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να συμμετάσχουν και να μοιραστούν περιεχόμενο, με την ελπίδα ότι οι οπαδοί τους θα μοιραστούν επίσης το περιεχόμενο για μεγαλύτερη εμβέλεια. Οι επιχειρήσεις έχουν επίσης τη δυνατότητα να ανακτήσουν τα σχόλια των πελατών τους μέσω των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, δίνοντας στους πελάτες τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν απευθείας με την επιχείρηση και δίνοντας στην επιχείρηση την ευκαιρία να απαντήσει.

Image source: www.pexels.com

Υπάρχουν πέντε βασικοί πυλώνες του επιτυχημένου μάρκετινγκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι είναι

Στρατηγική:

Όπως συμβαίνει με όλες τις εκστρατείες μάρκετινγκ, το πρώτο βήμα του μάρκετινγκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η εκ των προτέρων χάραξη της κατάλληλης στρατηγικής. Η επιχείρηση πρέπει να:Καθορίστε τους στόχους: Προσδιορίστε αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτών των στόχων. Οι στόχοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που τίθενται στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής (π.χ. αύξηση της αναγνωρισιμότητας και των πωλήσεων) θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τους γενικούς στόχους της επιχείρησης.

  • Επιλέξτε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων: Προσδιορίστε ποιες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούνται συχνότερα από το κοινό-στόχο της επιχείρησης. Για παράδειγμα, αν θέλετε να απευθυνθείτε σε ένα νεανικό κοινό-στόχο, το Instagram θα ήταν μια κατάλληλη επιλογή.
  • Διαμοιρασμός περιεχομένου: Καθώς κάθε κοινωνική πλατφόρμα εστιάζει σε διαφορετικό περιεχόμενο μέσων ενημέρωσης, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε το σωστό περιεχόμενο και να χρησιμοποιείτε έναν συνδυασμό περιεχομένου, όπου είναι δυνατόν, για να διατηρήσετε το ενδιαφέρον του κοινού-στόχου σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει βίντεο, ιστολόγια, εικόνες, συνδέσμους, ζωντανές αλληλεπιδράσεις κ.λπ.
Σχεδιασμός και έκδοση:

Το επόμενο βήμα είναι να αρχίσει η δημοσίευση του περιεχομένου. Η δημοσίευση περιεχομένου στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να σημαίνει τη μεταφόρτωση ενός νέου βίντεο ή εικόνας, ή την κοινοποίηση μιας ανάρτησης ιστολογίου ή ενός συνδέσμου σε μια σχετική σελίδα. Για να δημιουργήσουν ένα δίκτυο οπαδών και να προσεγγίσουν ένα ευρύτερο κοινό, οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν συνεχή παρουσία στα μέσα ενημέρωσης και να είναι συνεπείς στις δημοσιεύσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ακρόαση και δέσμευση:

Οι επιχειρήσεις που δημιουργούν δραστηριότητα στις κοινωνικές πλατφόρμες μπορούν να δουν αύξηση της αλληλεπίδρασης και των συζητήσεων σχετικά με το εμπορικό σήμα και τα προϊόντα. Οι χρήστες θα σχολιάζουν και θα μοιράζονται αναρτήσεις, θα επισημαίνουν την εταιρεία στις δικές τους αναρτήσεις και θα αρχίζουν ακόμη και να επικοινωνούν μέσω των λειτουργιών άμεσων μηνυμάτων. Αυτού του είδους οι αλληλεπιδράσεις είναι ιδανικές επειδή υπάρχουν ειδοποιήσεις που ειδοποιούν τους διαχειριστές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να ασκούν καλή εξυπηρέτηση πελατών, η οποία με τη σειρά της ενισχύει την εμπειρία των πελατών.

Ανάλυση και υποβολή εκθέσεων:

Είναι σημαντικό να μετράται η απόδοση και ο αντίκτυπος της παρουσίας της επιχείρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η επιχείρηση θα πρέπει να διαπιστώσει ποιες αναρτήσεις έχουν τη μεγαλύτερη εμπλοκή, πόσο συχνά η επιχείρηση έχει αναφερθεί ή επισημανθεί, το πλήθος των ανθρώπων που έχουν προσεγγιστεί κ.λπ. Η συλλογή δεδομένων, η ανάλυση και η υποβολή εκθέσεων είναι ζωτικής σημασίας παράγοντες για την επιτυχία κάθε προγράμματος μάρκετινγκ, καθώς η επιχείρηση μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες για να λάβει τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με το τι λειτουργεί καλά και τι πρέπει να αλλάξει.

Διαφήμιση:

Είναι σχετικά εύκολο να αξιοποιηθούν πολλές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για την ανάπτυξη μιας επιχείρησης και την αύξηση των οπαδών και της αναγνωρισιμότητας. Ενώ πολλά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να είναι δωρεάν, το επί πληρωμή μάρκετινγκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι μια καλή επένδυση, καθώς μπορεί να στοχεύσει ειδικά τις διαφημίσεις στο επιθυμητό κοινό-στόχο της επιχείρησης με βάση πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όπως η συμπεριφορά, τα ενδιαφέροντα και οι δημογραφικές πληροφορίες.